två händer håller upp glasstrutar mot varandraUnder pandemiåret 2020 gick det bättre än vanligt för företag i glassbranschen. Foto: Johnstocker Production/Shutterstock.com

Nyheter

Glassbranschen gick bättre än någonsin under 2020, där alla tre glassgiganter vittnar om ökade försäljningssiffror och förändrade köpmönster bland kunderna. Trygghet, nostalgi och behov av vardagslyx tros ligga bakom svenskarnas stora glassintresse under pandemin. Det skriver SvD Näringsliv.

Till skillnad från många andra branscher fick företag i glassbranschen uppleva ett riktigt rekordår under 2020. De tre största glassföretagen Sia, Triumf och GB, sålde mer glass än någonsin, och enligt försäljningsstatistiken växte glassmarknaden som sådan med cirka 9 procent i dagligvaruhandeln.

Glassbåtskonsumtionen ökade med 40 procent

Dan Bengtsson, Sias marknadschef, berättar för SvD Näringsliv att glassbåten blev en riktig storsäljare under det gångna året. Glassföretaget sålde totalt 14 miljoner glassbåtar 2020, vilket kan jämföras med 10 miljoner under året innan dess. Det innebär alltså att svenskarnas glasskonsumtion ökade med hela 40 procent.

– Det är väl det man kan se i oroliga tider, att man söker det trygga, bekanta och nostalgiska. Där har vi fått vind i seglet om man säger så, säger han till SvD och tillägger att många förmodligen haft ett större behov av att unna sig lite extra lyx i vardagen.

Glassen en naturlig del av det nya hemmalivet

Försäljning- och marknadschef Felix Müntzing vittnar om liknande trender på Triumf Glass. De noterade en försäljningsökning under både sensommar och höst, vilket Müntzing, precis som Dan Bengtsson, tror tyder på en önskan om att skapa ljuspunkter i den för tillfället något begränsade tillvaron.

Överlag spenderar man mer tid med familjen och äter middag hemma, där glass för många är den givna efterrätten. Enligt Müntzing är det framför allt gräddglassen som har lockat under 2020.

GB väl rustade för pandemins effekter

GB Glace har även de haft ett riktigt bra försäljningsår. Victoria Gelmanovska, GB:s nordiska marknadschef, menar att det framför allt finns två faktorer bakom företagets framgångar under 2020.

För det första var GB tidiga med att ändra rutinerna i fabrikerna för att stå pall mot pandemins effekter, där både noggranna säkerhets- och kvalitetskontroller har fått företagets anställda att hålla sig friska. Produktionen och leveranserna har därför kunnat fortskrida i samma takt, trots att man såklart har känt av de utmaningar som drabbat hela samhället.

Men GB har även följt konsumenternas köpbeteenden och ställt om vissa delar av sin produktion utifrån nya trender. Glass i flerpack och vanlig dessertglass fick enligt Victoria Gelmanovska ett tydligt uppsving under det gångna året.

De populäraste styckglassarna 2020

Sia Glass tre populäraste styckglassar under 2020 var Glassbåt, Sandwich och Storstrut, medan Triumf sålde mest av Dumlestruten, Farbror Arnes kladdkaka och lakritspinnen Salmiakki.

GB vill inte skriva ut sin topplista, men enligt SvD säger företaget att några bästsäljare under året var Tiptop, Piggelin, Sandwich och Päronsplit.