Kvinna sitter vid sin laptop med en kopp kaffe och håller ett kreditkort i handen.Konsumenter visar fortfarande intresse att handla på nätet, men spenderar mindre pengar på varje köp. Foto: Ollyy/Shutterstock.com

Ekonomi

Enligt statistik från Svensk Handel fortsätter den nedåtgående trenden för e-handeln. Omsättningen i branschen minskade med 3 procent i juni och ökade med 2 procent i juli jämfört med samma månader förra året.

Hittills är det bara i juli och februari som omsättningen ökade jämfört med föregående år. Tittar man på hela perioden januari–juli har omsättningen minskad med totalt 4 procent. Det gäller både när man tittar på konsumenternas e-handel från bara svenska aktörer och när man inkluderar e-handel från utländska aktörer.

Inget som tyder på en vändning

Per Ljungberg är innovationschef på Svensk Handel, och han säger att inte finns något som tyder på att den nedåtgående trenden kommer vända snart. Särskilt e-handelsföretag som framför allt riktar sig till den svenska marknaden kommer troligtvis fortsätta uppleva svårigheter.

Han säger att det är mest utmanande för de som säljer kapitalintensiva varor, till exempel möbler online. Omsättningen för det segmentet har sjunkit med hela 37 procent hittills i år.

Fler handlar på nätet – men för mindre pengar

Både i juni och juli var det ett högre antal svenskar som handlade på nätet jämfört med föregående år. Men varje konsument handlar för mindre pengar. Det genomsnittliga köpbeloppet per konsument minskade med 5 procent i juni.

Det genomsnittliga köpbeloppet per person har inte ökat väsentligt under någon månad i år. Det är alltså tydligt att konsumenterna inte är lika benägna att spendera pengar, men e-handeln som inköpskanal har inte påverkats lika mycket.

Andrahandsmarknaden blomstrar

Det fortsatt stora intresset för e-handeln och konsumenternas vilja att hitta de lägsta priserna är väldigt gynnsamt för andrahandsmarknaden. Per Ljungberg säger att flera svenska digitala marknadsplatser där man kan köpa och sälja begagnade varor har uttryckt att de har haft en stark försäljning den senaste tiden.