Företagslån

Factoring är ett populärt sätt att finansiera sin verksamhet istället för att ta företagslån. Factoring är dock omgivet av myter som uppstod under de tidigare factoringföretagens framväxt. Idag är många nöjda med att använda factoring och mycket har förändrats.

Factoring alternativt sätt att få in kapital

Factoring jämförs ofta med företagslån. Skillnaden ligger i att vid factoring säljer du dina tillgångar i form av dina kunders skulder istället för att låna pengar. Factoring är i praktiken mycket enkelt, då du säljer en fordring till ett annat företag. Du får betalt direkt och slipper låna för att finansiera din verksamhet. Den som köper fakturan får en större potentiell avkastning men även risken av att kunden inte betalar. Genom factoring får flera enklare att få in mer kapital snabbt och smidigt utan att skuldsätta sig.

4 myter om factoring som inte stämmer

Det finns flera myter som omger factoringmarknaden. De flesta av dessa är numera helt felaktiga och uppstod troligtvis för länge sedan. Några exempel på vanliga myter är exempelvis:

  1. Factoring är enbart för större företag. För några år sedan kunde detta vara sant. I nuläget är dock factoring mycket populärt även hos mindre bolag. Eftersom tjänsten utvecklats får flera företagare enklare att använda factoring.
  2. Factoring är dyrare än att låna. Även om detta beror på det enskilda fallet är det inte helt sant. Många företagslån som tas akut kan snabbt bli mycket dyra och då kan factoring bli betydligt billigare.
  3. Kunderna kan känna sig lurade. Även om det har funnits fall då kunderna inte förstår processen är detta enkelt att undvika. Genom att kontakta kunder och informera om att du använder dig av factoring så slipper någon av parterna känna sig vilseledd.
  4. Factoringföretagen stör kunderna. Factoringföretagen måste bedriva indrivning för att få tillbaka sina pengar. Att de skulle göra detta på ett dåligt sätt är dock inte sant. De som driver in skulderna är lika benägna som du att ditt företag ska gå bra även i framtiden.

Om du överväger att använda dig av en factoringtjänst är det viktigt att inte bli vilseledd. Läs avtalet noga och jämför kostnaderna med att ta ett företagslån så får du en objektiv bedömning.

Företagslån fördelaktigt inför satsningar

Även om factoring kan vara fördelaktigt då du behöver få in mer kapital kan företagslån ibland vara att föredra. Om du exempelvis ska göra en stor satsning kan det vara fördelaktigt med ett företagslån. Detta eftersom du inte förlorar en del av din inkomst som vid factoring. Utöver det kan det ta lång tid att samla ihop ett tillräckligt stort belopp med hjälp av factoring. Planerar du att ta ett företagslån är det klokt att jämföra företagslån innan. Genom att jämföra företagslån säkerställer du att du inte betalar onödigt mycket för ditt lån.