närbild på händer som knappar på miniräknare och håller i kvittoDet statliga stödet för företag i ekonomisk kris utökas ytterligare i ett nytt förslag. Foto: chainarong06/Shutterstock.com

Ekonomi

Snart blir det möjligt för företag att skjuta upp skatteinbetalningar även för årets sista månader. Regeringen vill också sänka kraven för enskilda företaget som vill utnyttja omsättningsstödet i slutet av året. Det är de förslag på företagsstöd som har presenterats i ett pressmeddelande inför ändringsbudgeten till nästa år.

Regeringen tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet föreslår flera åtgärder för att även i fortsättningen stötta företag genom pandemin. Förslagen utökar de stöd som redan finns för svenska företag, dels angående skatteinbetalningar, dels omsättningsstöd för enskilda företagare.

Förslagen är tänkta att tas med i en extra ändringsbudget som släpps i början av 2021.

Anstånd med skatteinbetalningar även under oktober–december

Sedan i mars kan företag få så kallat anstånd med skatteinbetalningar. Det betyder att de kan skjuta upp skatteinbetalningarna i ett år. Skatteinbetalningar som räknas hit är bland annat moms och arbetsgivaravgifter.

För några veckor sedan utökades stödet i ytterligare ett år, för alla som redan har fått anstånd beviljat. Nu föreslås också att företag ska kunna beviljas anstånd retroaktivt för redovisningsperioder mellan oktober och december i år.

Fler enskilda företagare kan få omsättningsstöd i november och december

Enskilda företagare har haft det särskilt svårt under pandemin, och har därför fått ett särskilt riktat omsättningsstöd. Det här stödet har redan tidigare förlängts till att gälla mellan augusti och december. 

Under perioden augusti–oktober kan stödet ges till företag som tappat minst 40 procent i omsättning. För november–december är kraven i stället minst 30 procent omsättningstapp.

Nyheten i det senaste förslaget är att gränsen för vilken omsättning det enskilda företaget sänks för november och december, så att fler företag kan ta del av det. Under dessa månader kan enskilda företag med 180 000 kronor i omsättning ta del av stödet. Tidigare gällde i stället 200 000 kronor.