Företagslån

Den svenska långivaren DBT erbjuder tillväxtbolag företagslån. För att kunna möta upp den starka efterfrågan som finns har man tagit in kapital från olika investerare på totalt 200 miljoner kronor.

DBT har trots att man är ett relativt nystartat företag kunnat attrahera ett stort låneintresse från flera tillväxtbolag.

Långivare erbjuder lån till tillväxtbolag

Långivaren DBT grundades 2016 av Alexis Kopylov och Jonas Engwall. Det bolaget gör är att erbjuda lån till etablerade tillväxtbolag på upp till 20 miljoner kronor. Förhoppningen är att man ska kunna positionera sig som en långivare för bolag som vill ha en partner som förstår vikten av flexibilitet och snabbfotat arbete. DBT upplever att det idag är svårt för bolag att få ta företagslån. Det vill man ändra på.

Vd:n Alexis Kopylov, anser att det för små- och medelstora tillväxtföretag finns väldigt få finansieringsalternativ. Detta skapar problem för det enskilda företaget men det påverkar även Sveriges totala tillväxt.

– Krasst uttryckt kan man säga att det i dag är lätt att starta eget men svårt att växa. Samtidigt är det just de etablerade tillväxtbolagen som skapar tillväxt och arbetstillfällen, säger, Alexis Kopylov, i ett pressmeddelande.

För att DBT ska kunna växa själva samt möta upp den starka efterfrågan på företagslån har man tagit in ytterligare kapital. Totalt handlar det om 200 miljoner kronor som olika investerar gått in med.

Östersjöstiftelsen investerar i DBT

Pengarna som investerats i DBT kommer från olika håll, bland annat har Östersjöstiftelsen varit med på ett hörn och investerat i bolaget.

– Vi är glada över att kunna stötta DBT på deras spännande tillväxtresa och samtidigt möjliggöra bättre tillväxtförutsättningar för många av Sveriges framtida tillväxtbolag, säger Mattias Klintemar, ansvarig för investeringar vid Östersjöstiftelsen.

Östersjöstiftelsen har tidigare även investerat pengar i Victoria park och det svenska livsmedelsföretaget Oatly.

Tidigare vd:n för Nordnet med i styrelsen

Som styrelseledamot i DBT sitter sedan en tid tillbaka den tidigare Nordnet och SBAB vd:n Carl Viggo Östlund. Östlund sitter även som styrelseledamot i det nya och hypade digitala bolåneföretaget Hypoteket, som idag erbjuder en bolåneränta på 1,28 procent.