små shoppingpåsar står på en mobil med dator och mini-kundvagn i bakgrundenKlädföretaget Maya Delorez är en riktig e-handelsraket på den svenska marknaden, och nu satsar man på att stärka sin position internationellt. Foto: Madcat_Madlove/Shutterstock.com

Företagsnyheter

För tre år sedan startade den då 20 år gamla Madelene Törnblom e-handelsbolaget Maya Delorez, som förra året blev Sveriges e-handelsraket. Nu satsar Uppsalaföretaget på att stärka sin position på den internationella marknaden, och enligt Törnblom ser det ut som att de kommer bli större utomlands än i Sverige under 2021. Det skriver Di Digital.

Madelene Törnblom startade Maya Delorez, en e-handel med fokus på träningskläder och utrustning för ryttare, under 2018. Hon hade inga erfarenheter av entreprenörskap, och hade heller aldrig haft ett heltidsjobb, men vågade ändå ta det stora klivet att starta eget bolag. Startkapitalet var pengar hon fått från en hästförsäljning.

Tre år senare är Maya Delorez ett av Sveriges snabbast växande e-handelsbolag med en omsättning på 40 miljoner kronor.

Något som saknades på marknaden

Madelene Törnblom är själv ryttare och upplevde att det var något som saknades på marknaden för ridkläder och utrustning. Hon valde således att skapa produkter som hon själv, och marknaden i stort, behöver.

– Jag är vår egen kund, och är fortfarande tjejen som är i stallet varje dag med mina hästar och rider. Så jag känner kunderna väldigt bra, säger hon till Di Digital.

Sveriges e-handelsraket förra året

Förra året gjorde Svea Ekonomi en kartläggning över de snabbast växande svenska e-handelsbolagen, och Maya Delorez seglade direkt upp på första plats. Mellan 2018 och 2019 ökade omsättningen från 1 till 11 miljoner kronor, vilket motsvarar en tillväxt på 869 procent.

Ökningen var procentuellt sett inte riktigt lika stor mellan 2019 och 2020, men med tanke på att omsättningen ökade från 11,6 till 40 miljoner (243 procent) var tillväxten starkare.

Satsar på internationella framgångar

Efterfrågan på Maya Delorez produkter har varit stark ända sedan starten för tre år sedan, och företaget har därför inte behövt ta några lån eller riskkapital. Nu satsar man på att bli ett ännu starkare varumärke på globala marknader som USA och Tyskland, och enligt Madelene Törnblom ser det ut som att de kommer växa mer på den internationella marknaden än den svenska under 2021.