RespiratorMånga företag gick väldigt bra under 2019 och det såg till en början positivt ut även för 2020. Coronakrisen har gjort att flera företag gått i konkurs. Men det finns företag som har gått väldigt bra, framför allt bolag som tillverkar sjukhusutrustning. Foto: Nenov Brothers Images/Shutterstock.com

Ekonomi

2019 var ett riktigt bra år för många företagare men nu befinner sig många av dessa företag i en kris som ingen tidigare har varit med om. Hur illa det är kommer vi att få se inom de närmaste två veckorna, skriver Hans Strandberg för Dagens Nyheter.

2020 kommer inte att bli ett roligt år för flera av de svenska företagen. I början av året såg det ljust ut och många hade förhoppningar om att även 2020 skulle bli ett bra år, även om landet var på väg mot en lindrig lågkonjunktur. Sedan kom coronakrisen som en riktig käftsmäll.

Ökad arbetslöshet och sänkning av BNP

Den bild vi har nu är totalt ändrad eftersom den första tidens komponentsbrist kan leda till en chock gällande efterfrågan, vilket kan drabba svensk export. Flera bedömare, både svenska och utländska, pratar om att det kan vara den värsta krisen sedan 1930-talet.

Redan i vårbudgeten varnade regeringen för en kraftigt minskad ekonomisk aktivitet till följd av coronapandemin. BNP kan under 2020 sjunka med 4 procent för att sedan stiga till 6,8 procent under 2021. Man kan även se en ökad arbetslöshet redan nu, och den spås ökat till 9 procent i år och nästa år. Men Finansminister Magdalena Andersson varnar för att det kan bli ännu värre.

Snart får vi veta hur corona har drabbat börsnoterade bolag

En industri som har drabbats väldigt hårt av coronakrisen är flygindustrin. Under de kommande två veckorna kommer rapporter från de börsnoterade bolagen, där de redogör för hur det har gått under årets första kvartal.

I mars kraschade Stockholmsbörsen, men redan i april började den visa ett tydligt plus. Först ut av många bolag att redogöra för läget är Sandvik, som meddelar att de inför besparingar på 1,5 miljarder kronor och att bolaget inför korttidsarbete. Sandviks försäljning kommer att granskas noga av både prognosmakare och analytiker.

Även andra exportberoende företag som ståljätten SSAB, bilsäkerhetsbolaget Autoliv, pappersbolaget SCCA, verkstadsbolaget SKF och gruvföretaget Boliden kommer att granskas och analyseras.

Finns företag som fått ett uppsving i coronkrisen

Företag som arbetar med digital kommunikation är de som har klarat sig bäst. Även livsmedelsföretag som Axfood har klarat sig bra. Ett av företagen som klarat sig allra bäst är medicinteknikföretaget Getinge som tillverkar respiratorer. Getinges aktiekurs rusade på Stockholmsbörsen. Jämfört med första kvartalet 2019 steg orderingången i år med 47 procent.