Butiksfönster med Black Friday-erbjudande.Det finns ett stort intresse bland konsumenter att fynda på Black Friday- och julrean. Foto: Theastock/Shutterstock.com

Ekonomi

I dessa tuffa ekonomiska tider, när konsumenterna är mer selektiva med vad de köper, sätter många e-handlare sitt hopp till Black Friday och julen. Enligt en undersökning från Pricerunner är intresset för att handla på rea ovanligt stort i år, skriver SvD Näringsliv.

Läget i e-handeln är just nu dystert. Enligt Svensk Handels e-handelsindikator har försäljningen på nätet minskat med 19 procent i september i år jämfört med samma period förra året. Det är den svagaste procentuella utvecklingen sedan juni 2022.

Ett bolag som det däremot går bra för är betaltjänsten Qliro, som uppvisar ökade intäkter och ett positivt resultat. SvD har också pratat närmare med Qliros vd Christoffer Rutgersson, för att ta reda på hur läget ser ut i e-handeln.

Det går inte dåligt för alla e-handelsbolag

Även om försäljningen har minskat i e-handeln överlag är det så klart vissa som fortfarande klarar sig bra. Enligt Christoffer Rutgersson har många av deras kunder växt med 15–20 procent.

Hemelektronik, byggvaror och möbler är de branscher som har påverkats mest negativt. Men även om man tittar på de branscherna finns det vissa bolag som växer.

Rutgersson säger att det är de som har byggt upp en bas av lojala återkommande kunder som klarar sig bäst i konkurrensen. E-handlare har också tvingats renodla sitt sortiment och ta bort produkter som inte är lönsamma. Detta leder till högre lönsamhet.

Hur ser framtiden ut för e-handeln?

Ur konsumenternas perspektiv kommer läget vara fortsatt tufft, säger Christoffer Rutgersson. Deras kostnader kommer att öka ytterligare. De som har haft bundna bolån har inte heller fullt ut sett konsekvenserna av de höjda bolåneräntorna.

Ur ett längre perspektiv tror dock Rutgersson på en vändning för e-handeln. Nu närmast kommer en reaperiod med Black Friday och julen, som är en viktig tid för handeln.

Christoffer Rutgersson tror att reorna i år kan bli större än tidigare om man ser till volymer. Konsumenterna har blivit mer prismedvetna, och många väntar med att göra köp till reaperioden.