En bild på svenska pengar

Tips & Råd

Den 12 november, nu på måndag alltså, är ett viktigt datum att komma ihåg för dig med kvarskatt – då ska nämligen pengarna finnas inne på Skatteverkets konto. Den som missar att betala får kvarskatten överlämnad till Kronofogden.

Är du en av många som inte betalat din kvarskatt är 12 november ett viktigt datum för dig. Det är nämligen sista dagen för att betala in pengarna till Skatteverket. Skatteverket går nu ut med en påminnelse för att folk inte ska glömma betala i tid.

– Alla har mycket att tänka på och kvarskatten är lätt att missa. Vi vill därför påminna alla skattebetalare att kolla en extra gång i sin digitala brevlåda och inte vänta in i det sista med betalningen, säger Kronofogdens analytiker, Johan Krantz, till SvD.

I år har 1,4 miljoner personer fått besked om kvarskatt.

Tusentals hamnar hos Kronofogden

Trots Skatteverkets påminnelser är det många som glömmer att betala kvarskatten. Myndigheten har då inget annat val än att lämna över ärendet till Kronofogden, helt i onödan.

Förra året var det 34 000 personer som inte betalade sin kvarskatt i tid och fick den överlämnad till Kronofogden. Knappt 9 000 av dessa hade inte haft några skulder hos Kronofogden tidigare. Totalt handlade det om 682 miljoner kronor och bara kronofogdeavgiften uppgick till 20 miljoner kronor.

14 miljarder i skatteskulder hos Kronofogden

Att hamna hos Kronofogden på grund av obetalda skatteskulder är mycket vanligt. Förra året hade cirka 80 000 svenskar skatteskulder hos myndigheten och den totala skulden uppgick till 14,8 miljarder kronor.

När man väl hamnat hos Kronofogden är det inte bara den aktuella skulden man behöver oroa sig över. Att få en skuld hos myndigheten kan leda till en betalningsanmärkning vilket i sin tur gör det svårare att låna pengar, teckna abonnemang och till och med hyra lägenhet.