Även om coronapandemin har inneburit att flera företag går i konkurs märks nu ett ökat intresse för att starta eget företag. Foto: Ivan Marc / Shutterstock.com

Ekonomi

Coronapandemin har slagit hårt mot många företag. Samtidigt som många nya företag gick förlorade under de första månaderna av pandemin har antalet nystartade företag ökat, skriver SvD Näringsliv.

Under de första månaderna efter coronapandemins utbrott var det flera nya företag som fick kasta in handduken. Men redan under sommaren började allt fler nya bolag att registreras.

Nyföretagande ökade med 12 procent från juli till september

Lite mer än 16 000 nya företag registrerades i Sverige under tidsperioden juli till september, det visar siffror som statistikföretaget Visma fått ta del av från Bolagsverket. Jämfört med samma tidsperiod under 2019 är det en ökning med 12 procent.

Tips! Har du startat eget och behöver ett företagslån? På vår sida om företagslån för nystartade företag kan du enkelt jämföra lån och hitta bästa lånet för dig.

Nyföretagarcentrums vd, Harry Goldman, säger att det nyföretagande som förlorades under de första månaderna av pandemins utbrott har tagits igen under sommaren.

Allt fler vågar ta chansen att starta eget

Enligt Vismas företagsexpert, Boo Gunnarsson, är dagens värld med coronapandemin väldigt komplex. Det finns en drivkraft hos det svenska folket och det är många som drömmer om att driva en egen verksamhet.

Många av de som haft en idé och velat starta ett eget företag har högst troligt valt att ta chansen nu. Men för att ta steget att starta eget behöver man något som gör att man vågar, som att man till exempel har blivit permitterad eller uppsagd. Det gör att man helt apropå har mer tid över vilket gjort att man sett sin möjlighet.

Organisationen Nyföretagarcentrum har också kunnat konstatera att det skett en rejäl ökning under de senaste månaderna när det gäller antalet nystartade företag.

Nyföretagandet fortsätter att öka

Enligt Harry Goldman tog det tvärstopp när det gällde antalet nystartade företag i april och maj. Det har varit en berg- och dalbana för nyföretagandet i år. Men den trend man ser nu i antalet nystartade företag är mycket positiv.

Det nyföretagande som Sverige tappade i början av pandemin togs igen under juli och augusti. Och antalet nystartade företag fortsätter att öka. Enligt statistik från Bolagsverket ökade antalet nystartade företag i september med 24 procent jämfört med september 2019.