sopbil tömmer en soptunnaMed Bintels system blir det lättare för renhållningsbolagen att se när soptunnor behöver tömmas och vilken rutt som sopbilarna ska köra. Foto: andrekoehn/Shutterstock.com

Företagsnyheter

Almi Invest investerar 4 miljoner kronor i ett projekt som ska minska soptömningens miljöpåverkan genom digitalisering. Helsingborgsföretaget Bintel ligger enligt Almi helt rätt i tiden med sin idé till uppkopplade soptunnor, skriver Breakit.

Företaget Bintel i Helsingborg har utvecklat ett system som digitaliserar svenska soptunnor. Systemet kopplar upp soptunnan mot nätet, och via ett reglage på soptunnan ser kunden om den behöver tömmas. Den informationen skickas sedan till renhållningsbolagens server, så att de kan planera sopbilarnas rutter för att tömma soptunnorna.

Syftet är att effektivisera soptömningen för att spara både på miljön och pengar. Att soptunnorna töms när det verkligen behövs istället för på specifika dagar innebär att färre sopbilar måste vistas ute på vägarna.

Initiativet för minskad miljöpåverkan ligger i tiden

Flera investerare har gått in med pengar i bolaget, däribland Almi Invest som står för hälften av de 8 miljoner kronor som investeras. Pengarna ska hjälpa Bintel att etablera sin idé på den nordiska marknaden.

Ann-Sofie Hörlin som är investment manager på Almi Invest, tycker att Bintels initiativ är ett utmärkt sätt att minska företags och kommuners miljöpåverkan.

– Bintel ligger helt rätt i tiden med sitt system som passar framtidens uppkopplade smarta städer. Bolaget är tidigt ute med en helt ny teknik i ett globalt teknikskifte och vi tror att de har goda möjligheter att lyckas.

Kommunala renhållningsbolag blir sopföretagets första kunder

Bintel har genomfört ett testprojekt för de uppkopplade soptunnorna i Helsingborg, som gett goda resultat.

– På 500 sopkärl har vi sett en reduktion med 40 procent på hämtningarna. Vi vill låta hushållen kunna påverka avfallsinsamlingen, säger Bintels vd Tom Johansen till Di Digital.

Nu satsar Bintel på att kommunala renhållningsbolag ska bli de första att pröva det nya systemet på den svenska marknaden. Tom Johansen kommenterar att Bintel är glada för Almi Invests insats i projektet och att företaget med deras stöd kommer att kunna utveckla konceptet vidare.