En leende affärskvinna skakar hand med affärsman.Med initiativet Shift vill man förändra fördelningen av investerat kapital genom att satsa på entreprenörer i förorten. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Företagsnyheter

Natten mellan den 13 och 14 februari stängdes ansökan till Breakits och Blings initiativ Shift. Syftet med Shift är att få fler investeringar till bolag med bakgrund i förorten. I år blev antalet sökande 456 stycken.

Deqa Abukar, en av initiativtagarna till satsningen, säger:

– Det känns helt fantastiskt! Förra året hade vi 264 anmälningar och nu ökar vi alltså till 456 stycken.

Investering av kapital inte jämlikt fördelat

Breakit och Bling startade initiativet Shift för cirka ett år sedan. Anledningen till att de startade Shift var att de såg att investeringar i startups var väldigt snedfördelade. Av investeringar från Sveriges största riskkapitalbolag var det knappt 1 procent som gick till företag med rötter i förorten. Det mesta av kapitalet, 70 procent mer exakt, hamnade i bolag som ligger innanför tullarna i Stockholm.

I första omgången investerade man nästan 13 miljoner kronor i fem startups. Organisationen fick även Stora journalistpriset för initiativet. I det här årets omgång är det 13 investerare som vill investera minst 1 miljon kronor var till bolagen med de bästa pitcharna.

Bootcamp väntar för de startups som går vidare till nästa steg

Nu kommer man gå igenom de ansökningar som kommit in och välja ut vilka som ska få komma till Shifts bootcamp. Där kommer entreprenörerna få hjälp att färdigställa sin affärsidé av de partners som Shift samarbetar med. De partners som organisationen samarbetar med i år är Novax, Ingager, Nyvik, Wellstreet och Alfvén & Didrikson.

Stefan Lundell, reporter och medgrundare till Shift, säger att målet är att så många som möjligt ska få investering. Men han menar också att de nätverk som bolagen får möjlighet att kopplas ihop med är värt minst lika mycket som kapitalet, enligt tidigare deltagare på bootcampen.