Foto: Pressbild/Capcito

Banknyheter

Storbanken SEB investerade i höstas i fintechbolaget Capcito. Nu stärks samarbetet ytterligare och Capcito ska hjälpa storbankens företagskunder att ta lån.

Bolaget Capcito grundades så sent som 2014. Affärsidén går ut på att automatisera kreditbedömningen och därefter utlåningen till företag. Det en potentiell låntagare gör är att koppla upp sitt ekonomisystem mot Capcito som i sin tur gör en bedömning i realtid av företagets möjlighet att få ett lån.

Att låna pengar till ett företag är annars en process som kan ta lång tid. Diverse möten drar ofta ut på tiden vilket innebär att ett beslut kan dröja några veckor. Det är detta företaget vill förenkla med sin automatiserade lösning.

SEB stärker samarbetet med Capcito

Bolagets affärsidé har väckt intresse hos SEB Venture Capital som valde att investera en stor summa pengar i september förra året. Capcito tog då in 20 miljoner kronor från SEB Venture Capital och Collector Ventures. Det samarbetet förstärks nu ytterligare när SEB och Capcito går ihop för att tillsammans automatisera finansieringen för storbankens företagskunder. Det handlar då främst om mindre företagskunder.

– Det här är ett bra komplement till våra övriga tjänster till de mindre företagskunderna. Likviditet är ofta en bristvara för mindre företag och här kan de i realtid få tillgång till finansiering för att kunna växa sin affär, säger Stefan Stignäs, som är företagsmarknadschef inom Företag & Privatkunder, på SEB.

SEB-kunder får bättre erbjudande

På Capcitos hemsida kan nu SEB:s företagskunder se sitt låneutrymme på bara några sekunder. Förutom att låneprocessen går fort har samarbetet bolagen emellan lett till att SEB:s företagskunder erbjuds bättre lånevillkor än andra kunder.

– Vi gör det lättare än någonsin för mindre företag att finansiera sin verksamhet. Företagskunder på SEB kan nu på ett smidigt och helt digitalt sätt erbjudas rörelsefinansiering via Capcito, och de får dessutom ett lite bättre pris, säger Michael Hansen, en av Capcitos grundare.