sju cyklister som cyklar tour de franceDet finns många likheter mellan investeringar och cykelloppet Tour de France. Foto: Marc Pagani Photography

Ekonomi

Tour de France, den mest prestigefyllda cykeltävlingen i världen, har startat, och som investerare kan du lära dig väldigt mycket. Det finns fem likheter mellan Tour de France och investeringar.

Enligt Jacob Hvidberg Falkenkcrone, senioranalytiker på Danske Bank, kan investerare lära sig mycket av cykelloppet Tour de France. Det finns inte mindre än fem likheter mellan Tour de France och investeringar.

Tour de France handlar om att vara bäst under en lång tid

Cykelloppet Tour de France har körts sedan 1903 och består av inte mindre än 21 etapper. Det finns ingen som någonsin har vunnit alla etapper. När Chris Foome vann Tour de France 2017 vann han inte en enda etapp. För att vinna Tour de France handlar det inte om att vinna olika etapper utan att tänka långsiktigt, följa den strategi som man har lagt upp och ha tålamod. För investerare gäller samma sak.

Även om det är roligt att det går bra under en månad eller ett år är det inte det som är viktigt för en långsiktig investerare. För en långsiktig investerare är det viktigt med en tydlig plan och att man följer den för att nå sitt långsiktiga mål. Man ska alltså inte stirra sig blind på kortfristiga vinster.

För att vinna behöver du vara mångsidig

Alla etapper i Tour de France är väldigt olika. En del etapper är väldigt kuperade medan andra är mer flacka och det finns rena bergsetapper. Det finns ingen cyklist som klarar av att köra alla etapper helt perfekt. Om man vill vinna behöver man vara mångsidig och inte tappa för mycket på någon av etapperna.

För investerare gäller samma sak och du behöver sprida dina risker. Du behöver ha en portfölj som fungerar både under upp- och nedgångar. Och du behöver ha en bra spridning på dina värdepapper i varje tillgångsklass i olika branscher, regioner och länder. Totalavkastningen drabbas inte lika hårt vid nedgångar om du har en bra spridning.

Viktigt med ett starkt team

Även om Tour de France är en individuell sport kan man inte vinna den på egen hand. Cyklisten behöver ett helt team av specialister som mekaniker, tränare, läkare med mera. Det är precis på samma sätt när du investerar. Det är alltid bra att ha rådgivare och experter som kan hjälpa dig med din portfölj så att den är stabil och passar din ekonomi och risktolerans.

Viktigt med riskhantering för att undvika förluster

För att vinna Tour de France är det viktigt att undvika onödiga tidstapp eller att haverera längs vägen och det är här riskhanteringen är viktig. Det handlar om att ligga rätt i fältet, att vara på rätt plats, att inte gå ut för hårt och göra slut på energin och att inte chansa för mycket i nedförsbackarna.

För investerare är det precis samma sak. Om börsen rusar är det viktigt att minska riskerna i portföljen för att undvika att risken blir för hög. Om aktier efter en stor börsuppgång plötsligt skulle utgöra majoriteten i portföljen bör du sälja en del och köpa obligationer för att lägga dig på rätt risknivå. Skulle börsen plötsligt vända nedåt skulle du kunna drabbas mycket hårt.

Det kommer att vara tufft längs vägen

Tour de France är 3 460 kilometer långt och består av inte mindre än 30 berg. Det kommer att vara tufft och det kommer att göra ont. Om man vill vinna krävs det att man har uthållighet och att inte ger upp när det är jobbigt.

Precis på samma sätt är det med investeringar. Långsiktiga investeringar kräver fokus och uthållighet. Om du hade investerat i globala aktier för 15 år sedan skulle din portfölj ha stigit med 247 procent till idag. En del av åren har varit tuffa och under finanskrisen hade din portfölj varit ned 53 procent. Om du hade valt att ge upp när läget var som jobbigast hade du kunnat gå miste om bra avkastning.

En investerare måste acceptera att det kommer vara tufft och att det kommer att göra ont. Som investerare måste man våga ha is i magen och tro på sin strategi.