Ponture företagslån
Ponture är en låneförmedlare som kan användas av både stora och små företag. De samarbetar med över 20 olika långivare som erbjuder företagslån i olika former samt factoringtjänster.
Hos Ponture kan du ansöka om företagslån på upp till 0 kronor, eller belåna eller sälja fakturor på upp till 500 000 kronor.
Pontures ansökningsprocess för både företagslån och factoring är väldigt enkel och smidig. När du ansöker om företagslån eller någon factoringtjänst fyller du i en ansökan som går ut till flera långivare. Varje ansökan bedöms individuellt utifrån företagets ekonomiska förutsättningar, och därefter får du flera erbjudanden som du kan välja mellan.
Vad företagslånet kostar beror på vilken långivare du väljer. Lånets storlek, återbetalningstid och företagets ekonomiska förutsättningar ligger till grund för vad lånet kommer att kosta. Även kostnaden för factoringtjänsterna varierar beroende på vilken risk långivaren tar med att köpa eller belåna dina fakturor.
Fördelar
- Flera typer av företagslån
- En ansökan till över fler än 20 långivare
- Tillgång till finansiell expertis
Nackdelar
- Vänder sig inte till nystartade företag
Vilka tjänster erbjuder Ponture?
Ponture är en låneförmedlare som jämför företagslån och fakturaköp. Hos Ponture kan du ansöka om flera olika typer av företagslån beroende på hur mycket du ska låna och vad du ska använda lånet till. Ponture erbjuder även lån som är speciellt utformade för att köpa andra företag eller om du ska köpa en fastighet.
Företagslån hos Ponture
Ponture erbjuder tre olika typer av företagslån beroende på hur mycket du vill låna. Hos Ponture kan du ansöka om mikrolån, makrolån och tillväxtlån. Skillnaden mellan de olika lånen är lånebeloppet, räntan och återbetalningstiden.
Mikrolån
Mikrolån är ett litet lån för små och medelstora företag. Den här typen av lån ligger mellan 10 000 och 500 000 kronor. Ett mikrolån kan passa bra om du vill investera i liten skala eller stimulera företagets ekonomi. Mikrolån kräver ingen säkerhet.
Makrolån
Ett makrolån är ett större lån på 500 000 till 10 miljoner kronor. Ett sådant lån kan du till exempel använda för att utveckla verksamheten eller köpa ny utrustning.
Tillväxtlån
Tillväxtlån vänder sig till företag som vill öka företagets omsättning. För att kunna öka tillväxten behöver du kanske kunna köpa in andra produkter eller tjänster som exempelvis marknadsföring eller anställa personal. Ett tillväxtlån erbjuder lån upp till 300 000 kronor.
Lån till fastighetsköp
Om du äger företagets fastighet ökar bolagets värde. För bostäder och kontorslokaler kan du låna upp till 60 till 70 procent av bostadens marknadsvärde. När det gäller industri eller lagerlokaler kan du låna upp till 50 till 60 procent av bostadens värde.
Lån till företagsförvärv
Ett företagsförvärv innebär att du köper ett annat företag. Ett företagsköp kräver oftast att du kan betala mellan 30 till 50 procent av kostnaden från eget kapital. Men företagsköp kan gå till på tre olika sätt.
Tre sätt att köpa ett företag
- Köpa aktier i företaget. I ett aktiebolag kan du köpa in dig i företaget genom att köpa aktier. Ju fler aktier du har, desto större inflytande får du i bolaget.
- Köpa andelar i företaget. I handelsbolag och kommanditbolag kan du köpa andelar. Då tar du även över det personliga och solidariska ansvaret. Om företaget eller din affärspartner inte kan betala måste du betala hela skulden.
- Köpa företagets tillgångar. Ett företags tillgångar kan vara till exempel vara varulager, maskiner och byggnader. Ägaren har kvar sitt företag fast utan tillgångar och du driver företaget vidare.
Fakturaköp
Hos Ponture kan du jämföra fakturaköp. Fakturaköp kallas även factoring. Det innebär att du säljer dina obetalda kundfakturor till ett factoringbolag och får in fakturabeloppet minus en avgift inbetalt på kontot. Genom att sälja dina fakturor frigör du kapital utan att behöva ta ett företagslån.
Högsta fakturabelopp är 500 000 kronor. Kostnaden för fakturaköp varierar men brukar ligga mellan 1 till 3 procent på fakturabeloppet. Hos Ponture kan du jämföra vilket factoringbolag som du kan sälja dina fakturor till med eller utan regress.
Fakturaköp med regress
Fakturaköp med regress innebär att fakturan säljs utan att du överlåter kreditrisken på factoringbolaget. Om fakturan är obetald ett visst antal dagar efter förfallodatum måste den köpas tillbaka av företaget.
Fakturaköp utan regress
Fakturaköp utan regress innebär att hela factoringbolaget tar över hela kreditrisken för fakturan. Det betyder att du inte behöver ta ansvar för om kunden inte betalar fakturan. Factoringbolaget sköter påminnelser, inkassoavgifter och kontakten med kunden.
Fakturaköp utan regress har oftast lite högre avgift eftersom det innebär en större risk för factoringbolaget.
Fakturabelåning
Fakturabelåning innebär att du lånar pengar på dina kundfakturor. Du kan vanligtvis låna mellan 60 till 95 procent av fakturabeloppet. Fakturorna står som säkerhet för lånet. Kostnaden för fakturabelåning ligger mellan 2 till 5 procent på det totala fakturabeloppet.
Inclusive företagslån – lån med EU-stöd
Ponture erbjuder även något som de kallar för Inclusive företagslån. Det är ett lån med EU-stöd för mindre företag. I det här fallet innebär det att du ansöker om ett företagslån med 12 månaders amorteringsfrihet (garanterad av EU) och med upp till 50 % lägre ränta.
När du ansöker om ett Inclusive företagslån tar Ponture inte heller någon startavgift och pengarna kommer in på ditt konto samma dag som du signerar. Du kan som mest låna upp till 250 000 kronor när du ansöker om ett Inclusive företagslån och du får ha maximalt nio personer anställda. Företaget får inte heller ha en omsättning över 20 miljoner kronor per år.
Ponture beviljar Inclusive företagslån även för mikroföretag och enskilda firmor.
Krav för Inclusive företagslån:
- Företaget får inte ha en omsättning över 20 miljoner kronor
- Minst ett bokslut registrerat samt fastställt
- Företaget får ha maximalt nio anställda
Vilka banker samarbetar Ponture med?
Ponture samarbetar med över 20 olika långivare som är väletablerade på den svenska lånemarknaden.
Några av de långivare som Ponture samarbetar med är
- Approva
- Capcito
- CapitalBox
- Fedelta
- Froda
- Marginalen Bank
- Mynt
- OPR Företagslån
Vilka krav ställer Ponture på den som ansöker?
Ponture ställer olika krav beroende på vilket lån du ansöker om. Ansökningskraven för mikrolån och makrolån är väldigt lika, men om du ansöker om ett tillväxtlån kräver Ponture mer information från företaget. Vill du sälja eller belåna fakturor behöver Ponture bara kopior på de fakturor som du vill sälja eller belåna.
För att ansöka om ett mikrolån måste du ha
- Ett svenskregistrerat bolag
- En resultatrapport för de senaste 12 månaderna
- En balansräkning för de senaste 12 månaderna
- En borgensman eller eventuellt två borgensmän
För att ansöka om ett makrolån måste du ha
- Ett svenskregistrerat bolag
- En resultatrapport för de senaste 12 månaderna
- En balansräkning för de senaste 12 månaderna
- Två borgensmän med minst två års taxerad inkomst
För att ansöka om ett tillväxtlån måste du ha
- Ett svenskregistrerat bolag
- En resultatrapport för de senaste 12 månaderna
- En balansräkning för de senaste 12 månaderna
- Två borgensmän med minst två års taxerad inkomst
- Affärsplan och marknadsföringsplan
Hur återbetalar man företagslånet till Ponture?
Återbetalningstiden för de företagslån som Ponture förmedlar varierar beroende på vilken typ av lån du ansöker om. Återbetalningstiden för ett mikrolån eller ett makrolån är flexibel, men max 36 månader. Återbetalningstiden på tillväxtlån är flexibel och sätts helt individuellt.
Hur ansöker man om ett företagslån hos Ponture?
Du ansöker enklast om ett företagslån eller någon av de factoringtjänster som Ponture erbjuder direkt på deras hemsida.
Eftersom Ponture är en låneförmedlare behöver du bara fylla i en ansökan som går ut till flera olika långivare. Det tar bara ett par minuter att ansöka om ett företagslån hos Ponture.
Så ansöker du om ett företagslån hos Ponture
- Fyll i önskat lånebelopp.
- Fyll i önskad låneperiod.
- Fyll i vad lånet ska användas till.
- Identifiera dig med BankID.
Så går det till när du ansöker om fakturaköp eller fakturabelåning
- Fyll i formuläret.
- Pontures konsulter återkommer till dig.
- Du får erbjudanden från de factoringbolag som Ponture samarbetar med.
När du har skickat in din ansökan gör Ponture en kreditupplysning hos UC. Din ansökan och information om din kreditvärdighet skickas därefter vidare till de långivare som Ponture samarbetar med.
Varje låneansökan bedöms helt individuellt. Räntor och andra utgifter kan variera mellan olika långivare och factoringbolag.
Ansökan till både företagslån, fakturaköp och fakturabelåning är helt kostnadsfri och du förbinder dig inte till något.
Hur gör Ponture utbetalning av företagslån?
Pengarna betalas ut från långivaren till ditt företagskonto inom 24 till 48 timmar efter att din låneansökan har blivit godkänd och du har accepterat lånevillkoren.
- Vardagar
- 1 dag
- Lördagar
- 1 dag
- Söndagar
- 1 dag
Hur är Pontures kundtjänst?
Du kan kontakta Pontures kundtjänst via telefon eller genom att fylla i formuläret på deras hemsida. Om du väljer att fylla i formuläret på hemsidan kommer Pontures finanskonsulter att ta kontakt med dig.
Fakta om Ponture
Ponture är ett svenskt företag med över 30 års erfarenhet från bland annat affärsutveckling, coachning och finanssektorn. Ponture är registrerad hos Finansinspektionen.
- Företagsnamn Ponture
- Adress Birger Jarlsgatan 57C, 113 56 Stockholm
- Org.nummer 559025-3471
- Hemsida www.ponture.com
- Mail contact@ponture.com
- Telefon 010-1292920
Vanliga frågor om Ponture
Ponture kräver en eller två borgensmän beroende på vilken typ av lån du ansöker om. I vissa fall kräver Ponture att borgensmännen kan uppvisa två års taxerad inkomst.
Ja, Ponture kräver en eller två borgensmän beroende på vilken typ av lån du ansöker om.
Alla svenskregistrerade bolag kan ansöka om företagslån hos Ponture. Ponture har egentligen inga formella kriterier utan lyssnar på varje kunds förutsättningar och hjälper därefter kunden med rådgivning.
Nej, för att ansöka om företagslån hos Ponture krävs det att du har ett svenskt bankkonto med ett BankID.
Ponture vill ha olika information beroende på vilket lån du ansöker om. För mikrolån och makrolån vill de ha en resultatrapport för de senaste 12 månaderna och en balansräkning för de senaste 12 månaderna. För tillväxtlån vill de ha resultatrapport för de senaste 12 månaderna, balansräkning för de senaste 12 månaderna samt en affärsplan och marknadsföringsplan.
Ponture kräver inget kontoutdrag från företaget utan tittar främst på resultatrapporten och balansräkningen från de senaste 12 månaderna.