Varför ska jag välja ett företagslån hos Approva före min vanliga bank?
Vilken typ av säkerhet kräver Approva för företagslån?
Kräver Approva en borgensman för företagslån?
Vilka företag kan ansöka om företagslån hos Approva?
Kan företag som inte har en svensk bank ansöka om lån hos Approva?
Vilken information vill Approva ha när man ansöker om ett företagslån?
Varför vill Approva ha ett kontoutdrag från företaget?

Hur bra är Approva?

Approva är en flexibel långivare med en enkel ansökningsprocess. Approva erbjuder företagslån mellan 30 000 kronor och 300 000 kronor utan säkerhet, men det måste finnas en borgensman som står med i låneavtalet.

Det är enkelt att ansöka om ett företagslån hos Approva. Du fyller i ansökan på deras hemsida och identifierar dig med mobilt BankID.

Approvas handläggningstid är 15 minuter om du ansöker om ett lån under helgfria dagar på kontorstid. Det innebär att du får veta om du blir beviljad ett företagslån kort efter att du har skickat ansökan.

Innan din ansökan godkänns gör Approva en kreditupplysning på företaget. Det är kreditupplysningen som ligger till grund för bedömningen om företaget får lånet beviljat. Kreditupplysningen hämtas från kreditupplysningsföretaget Bisnode.

Fördelar

 • Kort handläggningstid för ansökan
 • Enkel ansökningsprocess
 • Betalningsanmärkningar kan accepteras

Nackdelar

 • Relativt hög ränta

Approva erbjuder rena företagslån upp till 300 000 kronor. De erbjuder inga andra tjänster som fakturabelåning eller factoring. Men om du är i behov av att snabbt och lätt förbättra företagets likviditet kan du ansöka om ett företagslån hos Approva. Handläggningstiden är i princip lika snabb som vid fakturabelåning och factoring. 

Approva har några grundkrav som företaget måste uppfylla för att bli beviljad ett företagslån. Grundkraven är väldigt generella och inget som sticker ut.

Approvas krav för att bli beviljad ett företagslån

 • Svenskregistrerat bolag som aktiebolag, handelsbolag, enskild firma
 • Folkbokförd i Sverige
 • Inga skulder hos Kronofogden
 • Stabil ekonomi
 • F-skattsedel
 • BankID 
 • Personlig borgen

Återbetalningstiden för lån hos Approva ligger på mellan 2 och 18 månader. Hur lång återbetalningstid ditt företag får styrs av hur stort lån du vill ha och dina ekonomiska förutsättningar. Återbetalningstiden regleras i avtalet. 

Du kan när som helst betala tillbaka ditt lån. Men om du väljer att betala av lånet i förtid kommer du att behöva betala en ränteskillnadsersättning. Det betyder att företaget kommer att behöva betala tillbaka hela lånekostnaden som står i avtalet oavsett om lånet betalas tillbaka tidigare. 

Exempel: Företaget tar ett lån på 80 000 kronor. Återbetalningstiden är 18 månader. Kostnader och avgifter uppgår till 1 600 kronor per månad och amorteringen ligger på 4 444 kronor. Den totala lånekostnaden under 18 månader uppgår till 28 800 kronor. Om du löser lånet efter 12 månader måste du fortfarande betala för 18 månader. 

Du ansöker om ett företagslån på Approvas hemsida. Approvas ansökningsprocess sticker verkligen ut eftersom den är väldigt enkel. Du fyller i ansökningsformuläret på deras hemsida. När Approva har tagit emot din ansökan tar det ungefär 15 minuter för deras handläggare att gå igenom din ansökan, om du skickar in din ansökan på vardagar under kontorstid.

När Approva har tagit emot ansökan görs det en kreditbedömning på företaget. Approva hämtar informationen från kreditupplysningsföretaget Bisnode. När handläggaren har gått igenom ansökan och kreditupplysningen får du besked via e-post om din ansökan har blivit godkänd eller inte. 

Om din ansökan blir beviljad mejlar Approva skuldebrev och proprieborgensavtal till dig. Därefter får du signera avtalet. När du har signerat avtalet betalar Approva ut pengarna till ditt företagskonto. Det innebär att du kan få företagslånet utbetalt till ditt företagskonto 15 minuter efter att du skickade in låneansökan.

Ansökan
 • Signering bankid
 • Kreditupplysning bisnode
 • Svarstid Inom 1 dygn
Företagslån
Låna upp till Utbetalning Eff. ränta
Låna upp till 300 000 kr Utbetalning 1–3 bankdagar Ränta Individuell 

Approva betalar ut ditt företagslån så fort din ansökan har blivit godkänd om du ansöker om ett företagslån under vanliga kontorstider på helgfria dagar. Eftersom Approvas handläggningstid är cirka 15 minuter betyder det att du kan ha pengarna på ditt företagskonto 15 minuter efter att du har skickat in ansökan.

Utbetalningstiden kan variera beroende på när du gör din låneansökan och på vilken bank som du har ditt företagskonto. Gör du din ansökan under Approvas öppettider har du oftast pengarna på kontot samma dag, om Approva har ett samarbete med din bank. Annars tar det en till två bankdagar innan du har pengarna på ditt konto. 

Tänk på! Om företaget vill lösa lånet i förtid kommer företaget få betala en ränteskillnadsersättning. Det betyder att företaget måste betala månadskostnaden för lånet under den löptid som står reglerat i avtalet även om företaget löser lånet tidigare.

Utbetalningstider
 • Vardagar 1–3 bankdagar
 • Lördagar 1–3 bankdagar
 • Söndagar 1–3 bankdagar

Approvas kundtjänst liknar många andra långivares kundtjänst och är inget som sticker ut. Öppettiderna är vardagar under vanliga kontorstider. Du kontaktar Approvas kundtjänst enklast genom att ringa dem under kontorstid.

Om du inte har möjlighet att kontakta dem under vanliga kontorstider kan du skicka e-post till dem eller fylla i deras kontaktformulär på deras hemsida.

Öppettider
 • Vardagar 09.00-17.00
 • Lördagar Stängt
 • Söndagar Stängt

Approva ägs av Jonathan Söderblom och Tim Bal. Jonathan Söderblom kommer tidigare från restaurangbranschen och vet hur svårt det kan vara för företagare att få lån i akuta situationer. Tim Bal har ett förflutet som rådgivare där han har hjälpt nystartade bolag med finansiering. 

Kontakta Approva

Läs mer om Approva

Alexandra Stenvall
Alexandra Stenvall Ekonomiskribent