Starta eget-lån

Det är relativt svårt att få ett starta eget-lån eftersom att banken har väldigt lite att gå på när de ska bedöma huruvida lånet innebär för stor risk eller inte. Om du vill ta lån för att starta eget kan det därför ta tid och du måste framför allt vara väldigt förberedd. För att en långivare ska bevilja ett lån måste du förklara tydligt hur ditt företag ska kunna betala tillbaka lånet. Det finns vissa långivare som är specialiserade på just starta eget lån men det förutsätter att du har tid med mycket förberedning inför ansökan.

För att beviljas ett lån bör du först och främst genomföra en jämförelse av företagslån från olika långivare. Därefter kan du vända dig till den långivare du valt och försöka motivera varför ditt nystartade företag ska beviljas ett lån.

Det finns företag som ger lån för att starta eget

För att du ska kunna få ett lån för att starta eget företag måste du delvis vara väl förberedd och även vända dig till rätt långivare. I jämförelsetabellen ovanför ser du vilka långivare som erbjuder just starta eget-lån. Dessa långivare har inget krav på “ålder” på företaget och därför kan de användas till att starta eget. Sammanfattningsvis finns det 4 olika sätt att finansiera ett nystartat företag:

  • Företagslån/starta eget-lån. I jämförelsetabellen ovanför ser du vilka långivare som erbjuder lån till nystartade företag.
  • Företagslån från ALMI. Har du tid att arbeta fram en affärsplan och budget samt förbereda en presentation kan ett företagslån från ALMI vara ett alternativ.
  • Eget kapital. Om du har sparat pengar och verkligen tror på din affärsidé kan du satsa dessa på att starta eget. Förhoppningsvis går företaget bra och då är satsningen en bra investering.
  • Riskkapital. Om andra i din omgivning tror på din affärsidé kan dessa gå in med finansiering mot en viss ägarandel i företaget. Personer som går in med kapital i nystartade företag kallas affärsänglar. Dock bör du tänka dig noga för innan du släpper in någon annan i ditt företag.

Om du beviljas ett lån bör du ha en löpande dialog med din bank och inte bara kontakta dem när du behöver företagslån. Då får banken lära känna dig och ditt företag vilket kan underlätta för framtida investeringar.

Jämför och ansök om starta eget-lån idag

Var väl förberedd innan du ansöker

För att du ska ha en chans att få lån för att kunna starta ett företag är det viktigt att du gjort en trovärdig affärsplan och kan visa upp en likviditetsbudget för den närmsta tiden. Du måste även vara väl insatt i din affärsidé så du ska kunna svara på alla frågor som långivaren kan tänkas ha. Det är även bra att göra upp en plan för lånet. Hur stort lån behöver du för att verksamheten ska komma igång? Hur mycket av lånet kan du betala tillbaka per månad? Ju mer förberedd du är desto trovärdigare kommer du framstå för långivaren.