Låna mellan företag

Ett sätt för ditt företag att få högre ränta på era pengar är att låna pengar till andra företag. Med dagens ränteläge är det många företag som vänder sig till alternativa sätt att placera sina pengar på. Det kan ett sätt för företag som har svårt att få företagslån från banker att finansiera en nystartad eller växande verksamhet. För de som väljer att låna ut pengar till andra företag så är fördelarna många, bland annat:

  • Högre ränta. Att låna mellan företag innebär ofta en betydligt högre ränta för långivaren än att exempelvis placera pengarna på ett sparkonto. Det är inte helt ovanligt att kunna få en ränta mellan 5-10 % på det utlånade kapitalet.
  • Fler valmöjligheter. Vill ert företag låna pengar till andra företag så kan ni ofta själva välja vart pengarna ska gå. Det kan handla om ett visst projekt, ett geografiskt område eller ett specifikt företag ni vill hjälpa med finansiering. Du kan välja själv vilken risk du är beredd att ta (och därmed även vilket ränta du får).
  • Positiv påverkan. Att låna pengar mellan företag kan bidra till att skapa tillväxt och arbetstillfällen.

Låna av andra företag

Självklart är även motsatsen till att låna till andra företag möjligt; att som företag låna från andra företag. Att ansöka om företagslån från andra företag innebär en stor flexibilitet och ökade chanser att få företagslånet beviljat. Tack vare tjänster specialiserade på lån mellan företag kan andra företag buda på att få låna pengar till just ditt företag. Ju lägre risk ett lån till dig innebär.

Det går även att låna av företag som har som verksamhet att vara långivare av just företagslån. Om du ska ansöka om ett sådant företagslån bör du börja med att jämföra företagslån från flera olika långivare för att hitta det bästa alternativet för dig.

Risker med att låna pengar mellan företag

Att låna pengar från eller till andra företag är självklart inte riskfritt. Själva hanteringen sköts ofta av en mellanhand, en B2B-låneförmedlare, men samtidigt hamnar pengarna hos ett företag som du kanske inte vet så mycket om. Risken finns att företaget som ditt företag lånat pengar till går i konkurs. Skulle företaget som hjälp till att förmedla lånet inte täcka de förlorade pengarna så innebär det att de pengar du lånat ut plötsligt kan vara förlorade.