kvinna sitter vid bord och arbetar på sin laptop sett från ovanTrots att riskkapitalet strömmar in i techsektorn är det ytterst få företag med kvinnliga grundare som får ta del av investeringskapitalet. Foto: Flamingo Images/Shutterstock.com

Företagslån

Riskkapitalet fortsätter att strömma in i techsektorn i Sverige. Dock fick kvinnliga grundare endast ta del av 0,5 procent av det svenska riskkapitalet som under 2018 uppgick till över 20 miljoner kronor skriver Di Digital.

För en dryg månad sedan presenterade Di Digital för tredje året i rad en granskning av könsbalansen inom svenskt riskkapital. I undersökningen granskades totalt 1 083 investeringar som gjordes i 815 techbolag. Undersökningen visade att 85 procent av investeringarna gick till bolag grundade av enbart män och 11 procent gick till mixade team medan bolag startade av endast kvinnor fick 4 procent.

Endast ett företag grundat av kvinnor fick ta emot investeringar

En ny genomgång som Di Digital nu har gjort visar att 189 företag fick ta emot investeringar på lite mer än 20 miljoner kronor, och av dessa företag var ett det endast ett företag som var grundat av kvinnor. Det företaget med kvinnliga grundare som fick ta del av investeringarna var Seezona, ett Stockholmsbaserat företag grundat av Ana Krndija och Carina Helander 2014.

På Nordic Tech List marknadsför sig Seezona som  ”den första skandinaviska marknadsplatsen för lyxmode, som förenar både mode och tech under samma tak”. Företaget arbetar med en dropshipping-modell vilket betyder att även om kunderna handlar varorna via Seezona är det handlarna som skickar varorna direkt till kunden. Seezona tar sin tur hand om de returer som sker.

Seezona har tagit emot investeringar på nästan 40 miljoner kronor från bland annat familjen Helander, som sålde balkongtillverkaren Wingroup till As:son Johnssons riskkapitalbolag Nordstjernan. I bolaget styrelse sitter även flera erfarna personer som H&M:s styrelseledamot Lena Patriksson Keler och Won-Suck Song, som är styrelseledamot i Kenneviks e-handelsdel.

Riskkapitalbolaget Creandum driver frågan om mångfald

Di Digital har också analyserat hur några av Sveriges mest inflytelserika riskkapitalbolag har valt att investera sina pengar under föregående år. Bland annat har man tittat på Creandum, som var en av de tidigaste investerarna i bland annat Spotify och Izettle. Av de fem investeringarna som gjordes i Sverige under 2018 gick fyra till bolag grundade enbart av män och en till ett mixat grundarteam.

Enligt Carl Fritjofsson, partner på Creandum, är det tråkiga siffror som presenteras i granskningen. Men han tror att man behöver ha tålamod. Det kommer att ske förändringar, men det kommer inte att hända i en handvändning utan det kommer ta tid. Creandum har under de senaste två åren drivit frågan om mångfald.