Företagslån utan säkerhet

Något som blir allt vanligare på lånemarknaden är erbjudanden om företagslån helt utan säkerhet. Eftersom allt fler långivare erbjuder företagslån och konkurrensen därmed har ökat lockar inte bara företagslån med låg ränta längre. Ett företagslån utan säkerhet är inte helt okomplicerat och kan ofta innebära högre ränta än företagslån med säkerhet. Att låna ut pengar till företag innebär en viss risk för långivaren. Denna risk blir högre om det inte finns någon säkerhet på att långivaren kommer få tillbaka pengarna inom återbetalningstiden. På grund av detta tar långivare som erbjuder företagslån utan att kräva någon form av säkerhet därför ut högre ränta vid denna typ av lån.

Jämför företagslån utan krav på säkerhet

Ska du ansöka om ett företagslån bör du börja med att jämföra erbjudanden från flera olika långivare för att säkerställa att du hittar det bästa erbjudandet för ditt företag. Tänk även på att det kan finnas dolda avgifter som du bör undvika.

Se upp för dolda avgifter när du ansöker om företagslån

När du tar ett företagslån kan det finnas vissa avgifter som många låntagare inte ser. Det kan exempelvis vara höga handläggningsavgifter och serviceavgifter. Det är därför viktigt att du läser igenom avtalet ordentligt, till och med det finstilta.

Det finns olika sorters säkerhet vid företagslån

Som säkerhet vid företagslån kan företaget ge olika garantier. Det finns främst tre typer av säkerheter:

  • Personlig borgen. Med personlig borgen går en person från företaget in som personligt ansvarig för skulderna som uppstår i och med lånet. Om företaget inte kan betala tillbaka lånet blir denna person ansvarig för skulderna. Det finns även långivare som erbjuder företagslån utan personlig borgen.
  • Skötselborgen. Liknar en personlig borgen men är begränsat till ett visst belopp. Det innebär att du som ägare upp till ett visst belopp borgar för att företagslånet återbetalas.
  • Företagshypotek. Innebär en slags förtur för långivare. Företagshypotek innebär att en del av företagets tillgångar som exempelvis kundfordringar, maskiner och lager intecknas till förmån för långivaren. Detta görs ofta om ett företag med stora tillgångar ansöker om ett företagslån.

De långivare som erbjuder företagslån utan att samtidigt kräva säkerhet för lånet har alltså inget krav på någon av dessa garantier.