Företagslån med låg ränta

Välj den långivare som erbjuder ditt företag den lägsta räntan

Många olika långivare på marknaden erbjuder företag att låna pengar till en låg ränta. Vilket företagslån som har lägst ränta går dock inte att säga på rak arm eftersom att detta beror på vilka ekonomiska förutsättningar ditt företag har, vilken sorts ränta du väljer att företagslånet ska ha samt vilken långivare du tar företagslån hos. Det finns två olika räntor att välja på vid de flesta företagslån. Alternativen är:

  1. Bunden ränta. Det går att binda räntan på ett visst antal år, exempelvis på tio år, om det finns behov och långivaren anser att det är genomförbart. Med en bunden ränta vet du vad du ska betala för företagslånet och kan därför planera och budgetera efter det. Nackdelen är dock att ränteläget kan ändras och då är företaget tvunget att betala en högre ränta än marknadens.
  2. Rörlig ränta. Med en rörlig ränta kan räntan förändras över tid beroende på internationella konjunkturen och världsläge. Rörlig ränta kan vara fördelaktig den med.

Det enklaste sättet för att hitta ett företagslån med låg ränta är genom att jämföra olika långivare. Tänk på att det oftast är mindre banker som erbjuder den lägsta räntan medan många storbanker fortfarande har relativt hög ränta.

Hitta långivaren som erbjuder den lägsta räntan

Räntan bestäms utefter företagets ekonomiska förutsättningar

När en långivare ska bestämma ränta vid företagslån genomförs först en kreditupplysning. Genom kreditupplysningen kan långivaren ta del av ett kreditbetyg vilket sammanfattningsvis visar företagets förmåga att betala tillbaka företagslånet i tid, inklusive räntekostnader och andra eventuella avgifter. Ju sämre kreditbetyg desto högre ränta kommer företaget få betala, eftersom ett sådant lån innebär högre risk för långivaren. Innan företaget ska ansöka om ett företagslån kan det därför vara en bra idé att se till att företagets ekonomi är stabil eftersom detta oftast leder till att du får lägre ränta på företagslånet.